inlichtingen Tuinhier logo tuinhier oudenburg Nieuwsbrief mei 2024

 

Is deze mail onleesbaar? Klik hier

Iets interessant gelezen? Stuur deze nieuwsbrief naar een vriend of collega

facebookgroep Tuinhier Oudenburg Volg ons op facebook(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes

instagram Tuinhier Oudenburg Volg ons op instagram(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes

Tuinbezoek - Orchideeën kwekerij - Tuinhier Oudenburg Tuinbezoek - Orchideeën kwekerij

Tuinhier Oudenburg nodigt jullie uit voor een tuinbezoek naar een “Orchideeën kwekerij” dhr. Chris Loncke in de Oude Ieperweg 26 A te 8210 Zedelgem en neemt plaats op zaterdag 18 mei om 14u00

Afspraken boeken - Plantenruilbeurs - Tuinhier Oudenburg ← voeg toe aan agenda

Deze West-Vlaming heeft de grootste collectie orchideeën van Europa. De oudste planten zijn 'levend plantkundig erfgoed' en zijn van 1859 en tot later"

Dhr. Chris Loncke omschrijft uitvoerig en met kennis van zaken zijn unieke collectie orchideeën. De Loppemnaar heeft in zijn serre 800 stuks orchideën. Volgens Chris is het geen passie, maar een obsessie, maar aan jullie om te oordelen.

Deelname voorwaarden(klikken)

Maak je klaar voor een onvergetelijk avontuur tussen de betoverende orchideeën - een bezoek dat je niet mag missen!

Tuinbezoek - Orchideeën kwekerij - Tuinhier Oudenburg

Plantenruilbeurs - Tuinhier Oudenburg Derde Plantenruil Derde Plantenruil

Met de eerste zonnige lentedagen begint het te kriebelen en willen we onze tuin op orde zetten. Bij het opruimen vind je misschien nog scheuten of zaailingen, je vindt planten welke te groot geworden zijn. Je kan de planten dan scheuren. Je hebt misschien ook stekken over? Niets weggooien, maar breng ze mee naar de plantenruilbeurs.

De plantenruil neemt plaats bij "De hovenierstuin Annoeba" (bij Anni en Noel) op zaterdag 4 mei om 9u00 tot 11u00 en de toegang is gratis.

Afspraken boeken - Plantenruilbeurs - Tuinhier Oudenburg ← voeg toe aan agenda

Plantenruilbeurs - Tuinhier Oudenburg

Groepsaankoop tolerante plantaardappelen en tomatenplanten - Tuinhier Oudenburg Groepsaankoop tomatenplanten afhalen op zaterdag 4 mei

 

Het ophalen van de tomatenplanten is op zaterdag 4 mei tussen 9u00 en 12u00 bij "De hovenierstuin Annoeba" (bij Anni en Noel) in de Akkerstraat 54 te Oudenburg.

 

 


'Tuinieren met kinderen' Tuinieren met kinderen

Groene vingers en smullende mondjes

Op een stralende dag werden zaadjes gezaaid en plantjes verplant. Onthoud: elke keer dat je in de tuin werkt kan je één van de volgende handleidingen gebruiken

foto's Tuinieren met kinderen'


Rosmarinus officinalis - Rozemarijn - Tuinhier OudenburgPlant van de maand april 2024

Rosmarinus officinalis - Rozemarijn

De nederlandse naaam van de Rosmarinus officinalis is de Rozemarijn. Rozemarijn (Rosmarinus officinalis) is een veelzijdige kruidachtige plant afkomstig uit Zuid-Europa en Klein-Azië. Deze winterharde plant gedijt goed in een zonnige omgeving en wordt vaak gebruikt als smaakmaker in de keuken. De plant heeft naaldachtige bladeren en produceert kleine, lila, lichtpaarse of soms bijna witte bloemen. De bloeiperiode begint binnen in maart en loopt door tot april, terwijl buiten de bloei vanaf april plaatsvindt.

Recept: Rozemarijn thee (kruiden infuus)(klikken)

Rosmarinus officinalis - Rozemarijn - Tuinhier Oudenburg


Handboek voor de klimaattuin - Tuinhier Oudenburg Handboek voor de klimaattuin

Ontdek hoe je jouw tuin klimaatsterk maakt met dit praktische handboek, gebaseerd op jarenlang onderzoek en ervaring van tuinexperts. Leer hoe je met eenvoudige aanpassingen een maximaal resultaat behaalt en een positieve impact hebt op het milieu. Van het creëren van een natuurlijke airco tot het versterken van je gazon en planten tegen extreme weersomstandigheden, dit boek biedt een nieuwe kijk op tuinieren in het veranderende klimaat. Laat je inspireren en maak jouw tuin groen, gezond en gezellig, terwijl je tegelijkertijd bijdraagt aan het terugdringen van de effecten van klimaatverandering.

Laat de tuin voor jou werken
Omdat bijsturingen in tuinen, klein en groot, ervoor zorgen dat de effecten van zowel teveel als te weinig neerslag en van extreem hoge temperaturen getemperd worden waardoor ze het beste van zichzelf blijven geven, bundelt uitgeverij Lannoo ervaringen en praktische tips van Marc en Bart voor elk plekje van de tuin, in het Handboek voor de Klimaattuin. Dit lijviger werk, want 288 pagina’s dik en bovendien gevat in een harde cover is daardoor een naslagwerk voor iedereen die zijn tuin als groene, gezellige en gezonde oase wil houden.
Samenvattend komt het hierop neer: laat de tuin voor jouw werken, alle teveel aan regenwater snel infiltreren en in de bodem opslaan voor periodes van droogte terwijl de planten als levende airco afrekenen met de voor ons te hoge temperaturen. Extra meenemer: wat je in eigen tuin doet heeft ook effect op het klimaat in straat en buurt!

Over de auteurs:

Handboek voor de klimaattuin Maak je tuin het jaar rond veerkrachtig en aantrekkelijk voor bijen, vlinders en vogels Auteurs: Marc Verachtert Bart Verelst

Aziatische hoornaar - Tuinhier Oudenburg Meld Aziatische hoornaars

Onze bijen zijn niet opgewassen tegen de Aziatische hoornaar omdat ze hem niet herkennen, in tegenstelling tot de Europese hoornaar. Door de impact die de Aziatische hoornaar heeft op onze biodiversiteit en is het van belang om het insect goed in de gaten te houden.

Maak een melding telkens als je een Aziatische hoornaar ziet en help mee om onze bijen te beschermen.


Meld Aziatische hoornaar - Tuinhier Oudenburg

Hernieuwen lidmaatschap - Nieuw lid worden - Tuinhier OudenburgWord lid vn Tuinhier Oudenburg

Beste tuinhierder,

Tuinhier Oudenburg is een lokale vrijwilligersvereniging die de belangstelling voor duurzaam, aangenaam en milieubewust tuinieren wil aanwakkeren. Momenteel zijn 143 leden terug lid geworden. Meer info(klikken)

Geniet van de vele voordelen: workshops, groepsaankopen, webinar, uiteenzettingen, e.a.

Kijk eens naar het jaarprogramma 2024(klikken)

Voorbeeld: 1000ste editie Tuinhier magazine

Hernieuw tijdig je lidmaatschap, zodat het Tuinhier magazine vlot bij u terecht komt. Te laat hernieuwen heeft problemen met op tijd afleveren van het Tuinhier magazine.

Tuinhier is een natuur vriendelijke vereniging

Tuinieren is top!


Hernieuwen lidmaatschap - Tuinhier Oudenburg

Moestuinwijzer - Tuinhier Oudenburg Tuinhier Tip Tuinhier tip - Tuinhier Oudenburg

Moestuinwijzer - Tuinhier Oudenburg Moestuinwijzer

Oost west, eigen groenten zijn het best. Groenten vers uit de tuin, daar kan niets tegenop. Dit boek van 52 pagina's legt uit hoe je begint met een eigen moestuin.

Kunnen genieten van een eigen tuin, dat is één van de mooie belevenissen in het leven: je eigen groenten telen en fruit plukken, planten zien groeien en bloeien. Genieten van groenten en fruit uit de eigen tuin is een mooie belevenis. Een tuin biedt vele mogelijkheden maar vraagt ook het nodige onderhoud. Ieder jaar hebben hobbytuinders al de handen vol gehad aan onkruid wieden, slakken bestrijden en water afvoeren. De voldoening is dan nog eens zo groot als de vruchten van dat werk geplukt kunnen worden.

Niemand verlangt van een hobbytuinder dat hij de hoogste opbrengst haalt, maar het is evenmin de bedoeling dat zijn inspanningen niets opleveren. Om tot een vruchtbare, gezonde en smakelijke moestuin te komen, zijn er een aantal basisregels. In de Moestuinwijzer worden ze één voor één behandeld: zorg voor de bodem, bemesting, bekalken, het telen van groenbedekkers, grondbewerking, water geven, ziekte- en plaagbestrijding, onkruidbeheersing, teeltrotatie, enz.

De moestuinwijzer werd door Tuinhier herdrukt en wordt voor de prijs van € 12,5 (plus eventueel € 4 portkosten) aangeboden. Deze moestuinwijzer vormt een leidraad voor de (moes)tuinliefhebber.

Moestuinwijzer - Tuinhier Oudenburg

 

Tuinhier Oudenburg Gedicht mei

meiklokje -Tuinhier Oudenburg Mei

Witte Mei klokjes

ze hangen aan een stokjes
met hun witte kleine rokjes
ieder verwacht een boeketje
met een kaartje of een wens
op 1 mei worden we met die
schoonheid verwend

--------------------------------------------------------
© 2023 GedichtenStad, geschreven door Annie Van Hees
--------------------------------------------------------

Vriendelijke Tuinhier groeten,

Team Tuinhier Oudenburg

De bescherming van uw privacy en persoonsgegevens is een van de prioriteiten van Tuinhier Oudenburg. U vindt in onze privacyverklaring hoe wij met uw gegevens op een vertrouwelijke manier omgaan. Indien u de "Nieuwsbrief Tuinhier Oudenburg" niet wenst te ontvangen, kunt u zich uitschrijven door een eenvoudige email naar sec@tuinhier-oudenburg.be te sturen. Tuinhier Oudenburg: Redinnestraat 11 te 8460 Oudenburg