inlichtingen Tuinhier logo tuinhier oudenburg Nieuwsbrief februari 2024

 

Is deze mail onleesbaar? Klik hier

Iets interessant gelezen? Stuur deze nieuwsbrief naar een vriend of collega

facebookgroep Tuinhier Oudenburg Volg ons op facebook(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes

instagram Tuinhier Oudenburg Volg ons op instagram(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes

Voordracht - Foto presentatie van de driedaagse reizen Hoe gebruik je het best de website van Tuinhier Oudenburg? - Tuinhier OudenburgFoto presentatie van de driedaagse reizen

Hoe gebruik je het best de website van Tuinhier Oudenburg?


Voordracht - Foto presentatie van de driedaagse reizen Hoe gebruik je het best de website van Tuinhier Oudenburg? - Tuinhier Oudenburg


Groepsaankoop tolerante plantaardappelen en tomatenplanten - Tuinhier Oudenburg Groepsaankoop tolerante plantaardappelen en tomatenplanten

Volgende aardappelrassen worden aangeboden:

De plantaardappelen kan je per halve kg aankopen.

Tip: Het planten van plant(poot)aardappelen(klikken)

Volgende tomatenrassen worden aangeboden:

De tomatenplanten Rondobello worden door de leerlingen van VLTI (Vrij Land- en Tuinbouwinstituut) Torhout gezaaid en verder verzorgd. De tomatenplanten kan je per plant aankopen

Tips: Tomaten verzorgen(klikken)

Slides van de voordracht "Tomatenteelt: rassen, teelt, verzorging en ziekten"(klikken)


Direct bestellen(klikken)

De groepsaankoop loopt tot 15 februari 2024

Groepsaankoop plantaardappelen en tolerante tomatenplanten - Tuinhier Oudenburg

Hernieuwen lidmaatschap - Nieuw lid worden - Tuinhier Oudenburg Hernieuwen lidmaatschap

Beste tuinhierder,

Tuinhier Oudenburg is een lokale vrijwilligersvereniging die de belangstelling voor duurzaam, aangenaam en milieubewust tuinieren wil aanwakkeren. Momenteel zijn 110 leden terug lid geworden. Gelieve vóór 20 januari in te schrijven anders wordt het eerste magazine telaat geleverd. Meer info(klikken)

Geniet van de vele voordelen: workshops, groepsaankopen, webinar, uiteenzettingen, e.a.

Kijk eens naar het jaarprogramma 2024(klikken)

Voorbeeld: 1000ste editie Tuinhier magazine

Hernieuw tijdig je lidmaatschap, zodat het Tuinhier magazine vlot bij u terecht komt. Te laat hernieuwen heeft problemen met op tijd afleveren van het Tuinhier magazine.

Tuinhier is een natuur vriendelijke vereniging

Tuinieren is top!


Hernieuwen lidmaatschap - Tuinhier Oudenburg

Helleborus niger 'Christmas Carol' - Kerstroos, nieskruid, winterroos, lenteroos - Tuinhier OudenburgPlant van de maand februari 2024

Helleborus niger 'Christmas Carol'

De nederlandse naam van de Helleborus niger 'Christmas Carol' is de kerstroos, nieskruid, winterroos of lenteroos.

Helleborus niger 'Christmas Carol' is een variëteit met platte witte bloemen die een opvallend groengeel oog in het midden hebben. Wat deze Helleborus onderscheidt, is dat het vroeg bloeit, specifiek vóór de kerst, in tegenstelling tot traditionele varianten.

Om gezonde planten te garanderen, is het essentieel om te zorgen voor goede waterafvoer in de winter, vermijd natte voeten, en plaats ze niet op een plek met sterke wind. Ze gedijen het beste in vruchtbare, goed doorlatende grond. In de lente is het raadzaam om een laagje compost met organische meststoffen rond de planten aan te brengen.

Helleborus niger 'Christmas Carol' - Kerstroos, nieskruid, winterroos, lenteroos - Tuinhier Oudenburg


Valentijn - hartje- 'doe-het-zelf' - Tuinhier Oudenburg - Tuinhier Oudenburg Valentijn - hartje- "doe-het-zelf" Valentijn - hartje- 'doe-het-zelf' - Tuinhier Oudenburg - Tuinhier Oudenburg

Valentijnsdag valt samen met de herdenking van twee christelijke martelaren genaamd Valentinus, maar de moderne gebruiken rond deze dag hebben weinig te maken met hun levens. Er zijn verschillende heilige martelaren met de naam Sint-Valentijn, waaronder een priester in Rome en een bisschop van Terni, die beiden in de 3e eeuw ter dood werden gebracht. Het is mogelijk dat het om dezelfde persoon gaat, maar er zijn geen gedetailleerde biografische gegevens bekend over Sint-Valentijn.

Terwijl Valentijnsdag nadert, is het tijd om ons huis gezellig te maken. Een Valentijns hartje als decoratie op de muur of deur kan zorgen voor de perfecte sfeer. Tuinhier Oudenburg heeft een "doe-het-zelf" handleiding zorgvuldig opgesteld om je te helpen bij het creëren van de juiste versieringen.

Valentijn - hartje- 'doe-het-zelf' - Tuinhier Oudenburgs - Tuinhier Oudenburg


Paprika's en pepers januari en februari zaaien - Tuinhier OudenburgPaprika's en pepers in januari en februari zaaien

Voor het kweken van zaailingen van paprika's en pepers op de vensterbank, vul kleine zaai-potjes met potgrond. Zaai de zaden en bedek ze met een dunne laag aarde. Plaats plastic folie over de potjes met kleine gaatjes om vocht vast te houden. Zet potjes op een warme plek en wacht op kieming. Verwijder de folie zodra de zaailingen opkomen.
Vergeet niet om regelmatig water te geven en geniet van het groeiproces!


Paprika's en pepers januari en februari zaaien - Tuinhier Oudenburg


Workshop Enten van perenbomen - Tuinhier Oudenburg Enthout nemen

De Pyrus communis 'Mahieupeer'

Regi Mahieu neemt de enthout van de Pyrus communis 'Mahieupeer'. Wij kregen van Regi de spontane medewerking om enthout van de Mahieupeer te hebben. Wij willen Regi langs deze weg ook bedanken.

De Pyrus communis 'Wilma'

De Wilma perelaar in de tuin van Regi Mahieu werd vorig jaar verplant en had daardoor weinig eenjarig hout. Via facebook werd een oproep geplaatst om toch nog enthout van de 'Wilma' te bekomen. Wij hadden succes.

Regi kon in de tuin van Andy Mahieu enthout van de Pyrus communis 'Wilma' knippen. Wij danken Andy om enthout te mogen nemen.


De Pyrus communis'Beurré Chaboceau' - Jefkespeer, Jefke’s peer

In de boomgaard Victor Gilleman staat een Jefkespeer. Wij kregen spontaan van Brigitte Meyns de toestemming om enthout van de Jefkespeer te nemen. Waarvoor dank.

André Campe heeft de enten geknipt.


De Pyrus communis 'Saint Remy"

In de 101 jarige tuin het "Oud Vissershuis" staat een oude perenboom Pyrus communis 'Saint Remy". Deze perenboom werd door de grootmoeder van Roland en Ronny geplant.

De enten zijn reeds geknipt en in de frigo geplaatst.


Praktische handleiding: "Enthout nemen(klikken)" - doe-het-zelf

Enthout van fruitbomen nemen - Tuinhier Oudenburg


Workshop Enten van perenbomen - Tuinhier OudenburgWorkshop Enten van perenbomen

In samenwerking met de Erfgoedkring Oudenburg en met de NBS (Nationale Boomgaardenstichting) worden de oude fruitbomen in de kijker geplaatst.

Heb je altijd al de droom gehad om je eigen fruitbomen te kweken? Of het nu is om je favoriete variëteit te behouden of om een boom te creëren die perfect in je tuin past, nu is het moment om te leren en volledige controle te hebben over hoe je jouw ideale fruitboom wilt laten groeien.

Drie erfgoed fruitvariëriteiten worden door Tuinhier Oudenburg aangeboden. Wij willen de niet commerciële lokale fruitvariëriteiten een nieuw leven geven.

HWorkshop Enten van perenbomen - Tuinhier Oudenburg


Zoekertje - Tuinhier Oudenburg Zoekertje

Een aantal steriliseerbokalen in overschot, meestal1/2 liter.

Indien interesse, graag een seintje via email christel.lachat@telenet.be

 


Moestuinwijzer - Tuinhier Oudenburg Tuinhier Tip Tuinhier tip - Tuinhier Oudenburg

Moestuinwijzer - Tuinhier Oudenburg Moestuinwijzer

Oost west, eigen groenten zijn het best. Groenten vers uit de tuin, daar kan niets tegenop. Dit boek van 52 pagina's legt uit hoe je begint met een eigen moestuin.

Kunnen genieten van een eigen tuin, dat is één van de mooie belevenissen in het leven: je eigen groenten telen en fruit plukken, planten zien groeien en bloeien. Genieten van groenten en fruit uit de eigen tuin is een mooie belevenis. Een tuin biedt vele mogelijkheden maar vraagt ook het nodige onderhoud. Ieder jaar hebben hobbytuinders al de handen vol gehad aan onkruid wieden, slakken bestrijden en water afvoeren. De voldoening is dan nog eens zo groot als de vruchten van dat werk geplukt kunnen worden.

Niemand verlangt van een hobbytuinder dat hij de hoogste opbrengst haalt, maar het is evenmin de bedoeling dat zijn inspanningen niets opleveren. Om tot een vruchtbare, gezonde en smakelijke moestuin te komen, zijn er een aantal basisregels. In de Moestuinwijzer worden ze één voor één behandeld: zorg voor de bodem, bemesting, bekalken, het telen van groenbedekkers, grondbewerking, water geven, ziekte- en plaagbestrijding, onkruidbeheersing, teeltrotatie, enz.

De moestuinwijzer werd door Tuinhier herdrukt en wordt voor de prijs van € 12,5 (plus eventueel € 4 portkosten) aangeboden. Deze moestuinwijzer vormt een leidraad voor de (moes)tuinliefhebber.

Moestuinwijzer - Tuinhier Oudenburg

 

Tuinhier Oudenburg Gedicht

Februari

opeens en toch nog onverwacht
een eerste boodschap van de lente
alsof ze zeggen wil ik kom al gauw
ik verjaag met de zon de winterkou

maak je maar geen zorgen
ik kom echt, vandaag om morgen
hark je tuin, veeg weg de oude bladen
je kunt binnenkort weer zonnebaden

zelfs de vogels fluiten dag lieve zon
we zijn blij dat je vaker komt
de merel zingt er bovenuit
’t wordt lente, kom je bed snel uit

----------------------------------
©Rita Arends - 1001 gedichten
----------------------------------

Vriendelijke Tuinhier groeten,

Team Tuinhier Oudenburg

De bescherming van uw privacy en persoonsgegevens is een van de prioriteiten van Tuinhier Oudenburg. U vindt in onze privacyverklaring hoe wij met uw gegevens op een vertrouwelijke manier omgaan. Indien u de "Nieuwsbrief Tuinhier Oudenburg" niet wenst te ontvangen, kunt u zich uitschrijven door een eenvoudige email naar sec@tuinhier-oudenburg.be te sturen. Tuinhier Oudenburg: Redinnestraat 11 te 8460 Oudenburg