inlichtingen Tuinhier logo tuinhier oudenburg Nieuwsbrief juni 2024

 

Is deze mail onleesbaar? Klik hier

Iets interessant gelezen? Stuur deze nieuwsbrief naar een vriend of collega

facebookgroep Tuinhier Oudenburg Volg ons op facebook(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes

instagram Tuinhier Oudenburg Volg ons op instagram(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes

Tuinhier tip - Tuinhier Oudenburg Tuinhier tip! Tuinhier tip - Tuinhier Oudenburg

Voordracht Allerlei grassen - siergrassen - Tuinhier OudenburgAllerlei grassen - siergrassen

Pennisetum Orientale 'Dance with Me' - Tuinhier OudenburgDuik mee in de wondere wereld van siergrassen tijdens onze boeiende voordracht! Ontdek de veelzijdigheid van deze prachtige planten, die niet alleen esthetisch zijn maar ook een belangrijke rol spelen in het creëren van een harmonieus tuinlandschap.

De voordracht "Allerlei grassen - siergrassen" vindt plaats op donderdag 13 juni in het LDC Biezenbilk (Kleine polyvalente zaal) in de Ettelgemsestraat 24 te 8460 Oudenburg om 19u30 tot 21u30.

Afspraak boeken - Allerlei grassen soorten - Tuinhier OudenburgBoek een afspraak in je agenda

Wenst u te carpoolen of iemand mee te nemen, laat het ons dan zeker weten bij uw inschrijving. Laat ook weten binnen welke straal deze persoon mag wonen.

Voordracht Allerlei grassen - siergrassen - Tuinhier Oudenburg


Foto's orchideëen kwekerij - Tuinhier OudenburgTuinuitstap - orchideëen kwekerij

Het bezoek aan de orchideeënkwekerij was een groot succes met 33 tevreden deelnemers. We hebben de rondleiding in twee groepen gedaan, zodat degenen die niet aan de beurt waren, in de tuin konden rondlopen of in het prieel konden napraten. Koffie en koekjes waren ook voorzien.

Op de sfeerbeelden is te zien hoe een groep mensen aandachtig luisteren naar de gids bij de orchideeënkwekerij. Bezoekers bewonderen een aantal kleurrijke orchideeën, terwijl anderen ontspannen rondlopen in de prachtige tuin, omgeven door groen en bloemen. In het prieel heerst een gezellige sfeer waar mensen met een kopje koffie en koekjes napraten. Een close-up van een exotische orchidee in volle bloei en een overzicht van de groep bezoekers bij de ingang van de kwekerij, allemaal glimlachend en tevreden, geven een goed beeld van de geslaagde dag.

Foto's orchideëen kwekerij - Tuinhier Oudenburg

De jacht op de slakken - De slakkenjacht - Tuinhier OudenburgDe jacht op de slakken - De slakkenjacht

De afgelopen weken heeft aanhoudend vochtig weer een ideaal klimaat gecreëerd voor slakken in moestuinen en siertuinen, wat een groeiend probleem vormt voor tuinliefhebbers. Slakken, vooral naaktslakken, profiteren van de vochtige omstandigheden en kunnen aanzienlijke schade aanrichten aan een breed scala aan planten. Ze voeden zich met bladeren, stengels en soms zelfs wortels, waardoor jonge zaailingen en kwetsbare sierplanten snel ten prooi vallen aan hun vraatzucht. Het herkennen van de tekenen van slakkenvraat, zoals glinsterende slijmsporen en onregelmatige gaten in bladeren, is essentieel voor een tijdige aanpak van het probleem.

Twee nieuwe items

Door een combinatie van preventieve maatregelen en natuurlijke bestrijdingsmethoden toe te passen, kunnen we onze moestuinen en siertuinen effectief beschermen tegen de destructieve impact van slakken, en zo zorgen voor een gezonde en bloeiende tuin.

De jacht op de slakken - De slakkenjacht - Tuinhier Oudenburg

Fagus sylvaticau 'Purpurea pendula'- Bruine treurbeuk, rode treurbeuk, prieelbeuk  - Tuinhier OudenburgPlant van de maand juni 2024

Fagus sylvaticau 'Purpurea'

e nederlandse namen van de Purpurea pendula is de Bruine treurbeuk, de rode treurbeuk of de prieelbeuk.

De Fagus sylvatica 'Purpurea Pendula' is een sierlijke boom die vooral opvalt door zijn hangende takken en diep purperbruine bladeren. Deze boom heeft een treurvormige groeiwijze, waarbij de takken elegant overhangen, wat bijdraagt aan zijn sierlijke uitstraling. De bruine treurbeuk kan uiteindelijk een hoogte van ongeveer 3 tot 5 meter bereiken, afhankelijk van de groeiomstandigheden en snoei. De bladeren zijn diep purperbruin van kleur en veranderen in de herfst naar een bruine tint. Ze zijn glanzend en hebben een ovale vorm, wat een aantrekkelijk visueel effect geeft.

Fagus sylvaticau 'Purpurea pendula'- Bruine treurbeuk, rode treurbeuk, prieelbeuk - Tuinhier Oudenburg

Tuinman - Tuinhier Oudenburgword lid van Tuinhier Oudenburg

 

Workshop 'erfgoed fruitbomen enten' - Tuinhier Oudenburg"Erfgoed fruitbomen enten" - nu snoeien!

±3 maanden oude fruitboompjeDe workshoppen "erfgoed fruitbomen enten" waren een succes! De geënte appel- of perenboomjes zijn goed aan het groeien. Het snoeien is nu noodzakelijk om een geschikte fruitboom te bekomem. Enkele algemene richtlijnen voor het snoeien van startende fruitbomen kan hier vinden.

Snoeien geënte fruitbomen

  1. na ± 3 maanden
  2. ouder dan 1 jaar

Enten fruitbomen snoeien na ± 3 maanden - Tuinhier Oudenburg

Workshop: zaaien, verplanten - Tuinhier Oudenburg Task Force "Red de inheemse fruitsoorten"

Fruit met een hart is het redden waard - Tuinhier OudenburgDoor het enorme succes van de actie "Fuit met een hart is het redden waard" zouden wij graag de task force uitbreiden. Verschillende leden hebben nood aan levend erfgoed fruitrassen en kwamen in de kou te staan.

Het doel van de task force is het behoud van lokale fruitrassen.

Het behoud van oude fruitrassen in regio Oudenburg is van groot belang voor de biodiversiteit.

Wij zoeken enthousiaste mensen die het leuk vinden om zo nu en dan een paar uurtjes in de natuur te werken.

Voel je je geroepen, zend dan een email naar sec@tuinhier-oudenburg.be of een via GSM 0473/580070

De lokale fruitbomen hebben jullie hulp nodig.

Contactpersoon: Arnold Melis

Week van de bij - Tuinhier Oudenburg Week van de bij Week van de bij - Tuinhier Oudenburg

Bijendag werd voor het eerst gevierd in 2018. Het vindt zijn oorsprong in Slovenië bij het Sloveense Wereld Bijendag Initiatief, dat reeds bestaat sinds 2014. 20 mei werd niet willekeurig gekozen als datum. Dit is namelijk de verjaardag van Anton Janša, een Sloveense imker die werkte voor Maria Theresa. Tijdens zijn loopbaan als imker, werd Janša een gerespecteerde bijenexpert en wordt beschouwd als een pionier in de bijenteelt.
...

Week van de bij - Tuinhier Oudenburg

Tuinbeurs - Natuur in de kijker - Tuinhier Ichtegem Tuinbeurs - Natuur in de kijker

Week van de bij - Tuinhier Oudenburg

Tuinbeurs- "Natuur in de kijker" neemt plaats op zaterdag 6 juli van 10u00 tot 17u00 in Dorphuis De Ster en de toegang is gratis.

Week van de bij - Tuinhier Oudenburg


Week van de bij - Tuinhier Oudenburg

Aziatische hoornaar - Tuinhier Oudenburg Meld Aziatische hoornaars

Onze bijen zijn niet opgewassen tegen de Aziatische hoornaar omdat ze hem niet herkennen, in tegenstelling tot de Europese hoornaar. Door de impact die de Aziatische hoornaar heeft op onze biodiversiteit is het van belang om het insect goed in de gaten te houden.

Maak een melding via Vespa-Watch telkens als je een Aziatische hoornaar ziet en help mee om onze bijen te beschermen.


Meld Aziatische hoornaar - Tuinhier Oudenburg

Moestuinwijzer - Tuinhier Oudenburg Tuinhier Tip Tuinhier tip - Tuinhier Oudenburg

Moestuinwijzer - Tuinhier Oudenburg Moestuinwijzer

Oost west, eigen groenten zijn het best. Groenten vers uit de tuin, daar kan niets tegenop. Dit boek van 52 pagina's legt uit hoe je begint met een eigen moestuin.

Kunnen genieten van een eigen tuin, dat is één van de mooie belevenissen in het leven: je eigen groenten telen en fruit plukken, planten zien groeien en bloeien. Genieten van groenten en fruit uit de eigen tuin is een mooie belevenis. Een tuin biedt vele mogelijkheden maar vraagt ook het nodige onderhoud. Ieder jaar hebben hobbytuinders al de handen vol gehad aan onkruid wieden, slakken bestrijden en water afvoeren. De voldoening is dan nog eens zo groot als de vruchten van dat werk geplukt kunnen worden.

Niemand verlangt van een hobbytuinder dat hij de hoogste opbrengst haalt, maar het is evenmin de bedoeling dat zijn inspanningen niets opleveren. Om tot een vruchtbare, gezonde en smakelijke moestuin te komen, zijn er een aantal basisregels. In de Moestuinwijzer worden ze één voor één behandeld: zorg voor de bodem, bemesting, bekalken, het telen van groenbedekkers, grondbewerking, water geven, ziekte- en plaagbestrijding, onkruidbeheersing, teeltrotatie, enz.

De moestuinwijzer werd door Tuinhier herdrukt en wordt voor de prijs van € 12,5 (plus eventueel € 4 portkosten) aangeboden. Deze moestuinwijzer vormt een leidraad voor de (moes)tuinliefhebber.

Moestuinwijzer - Tuinhier Oudenburg

Tuinhier Oudenburg Gedicht juni

Juni

het wilde groeien
van de meimaand
heeft alles groen getooid

fruitbloembloesem is bevrucht
door gonzend bijenvolk
appels en peren komen later

weelde is zichtbaar
overvloed van kleur
de zomerzwaluw vliegt

--------------------------------------------------------------
© Netgedichten - Schrijver: Marion Spronk, 3 juni 2011
--------------------------------------------------------------

Vriendelijke Tuinhier groeten,

Team Tuinhier Oudenburg

De bescherming van uw privacy en persoonsgegevens is een van de prioriteiten van Tuinhier Oudenburg. U vindt in onze privacyverklaring hoe wij met uw gegevens op een vertrouwelijke manier omgaan. Indien u de "Nieuwsbrief Tuinhier Oudenburg" niet wenst te ontvangen, kunt u zich uitschrijven door een eenvoudige email naar sec@tuinhier-oudenburg.be te sturen. Tuinhier Oudenburg: Redinnestraat 11 te 8460 Oudenburg